tisdag 10 december 2013

LPP - Lokal pedagogisk planering

Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling ska prägla verksamheten. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje elev få utveckla sina möjligheter att kommunicera och därmed få tilltro till sin språkliga förmåga. Skapande arbete och lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer och lösa problem. Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt att utveckla sin förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Skolan ska därigenom bidra till att eleverna utvecklar ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap. I skolan ska de intellektuella såväl som de praktiska, sinnliga och estetiska aspekterna uppmärksammas. Genom att delta i planering och utvärdering av den dagliga undervisningen och få välja kurser, ämnen, teman och aktiviteter, kan eleverna utveckla sin förmåga att utöva inflytande och ta ansvar.

2.1 Normer och värden

Mål
Skolans mål är att varje elev...
  • respekterar andra människors egenvärde,
  • tar avstånd från att människor utsätts för förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor,
  • kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen.

2.2 Kunskaper

Mål
Skolans ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola...

  • Kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt.
  • Kan använda sig av matematiskt tänkande för vidare studier och i vardagslivet.
  • Kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga.
  • Kan samspela i möten med andra människor utifrån kunskap om likheter och olikheter i livsvillkor, kultur, språk, religion och historia.
  • Kan använda och ta del av många olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud.
(Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011)

Konkretisering av värdegrundsmål

  • Senast den 28 februari ska samtliga barns förmågor (en sak som de är speciellt bra på)synliggöras genom att en dokumentationsvägg skapas. Detta kan grunda sig på att barnen får lära känna sig själv samt även sina kamrater genom att vi får syn på våra likheter och olikheter. Våra förhoppningar är att det ska leda till en öppenhet, tolerans och samarbetsförmåga.

Design för delaktigt lärande

Med start höstterminen 2013 är Roslättsskolan med i ett skolprojekt i Reggio Emilia Institutets regi. Projektet heter "Design för delaktigt lärande" och kommer att pågå under tre år. En gång per termin åker representanter tillsammans med rektor från vår skola upp till Stockholm för att delta i ett nationellt nätverk bestående av ett flertal skolor. Vår skola har dessutom blivit fokusskola inom projektet, vilket innebär att styrgruppen i projektet tittar lite extra på vår skola. Vi på skolan som är med i projektet träffas en gång i månaden för att diskutera detta ämne. Vad innebär då begreppet "Design för delaktigt lärande"?
Hur kan vi på vår skola designa uppgifter till eleverna som leder till delaktigt lärande?
Hur kan vi designa en miljö som understödjer de här uppgifterna?
Detta är frågor som vi behandlar. Dessutom har Svedala kommun mycket fokus på ämnet matematik. När vi på skolan har haft möten har vi till slut kommit fram till tre stycken punkter som vi ska fokusera på i projeket. Dessa tre är delaktighet, estetik och matematik.

I skolans skyldighet ligger att ha en likabehandlingsplan som varje år uppdateras. Den ska ju också vara ett levande dokument som det på ett eller annat sätt arbetas med. I höstas gjordes elevintervjuer från F-klass till årskurs tre. Eleverna valdes ut slumpmässigt och fick sen sitta i respektive årskull och prata med en pedagog. Vad som kom fram i dessa intervjuer och i mellanstadiets attitydundersökning var att på skolan behöver vi jobba med språkbruket, hot/våld och etnisk tillhörighet.

Både projektet "Design för delaktigt lärande" och analysen till arbetet med likabehandlingsplanen kommer vi att baka in i vårt värdegrundsprojekt med barnen.