onsdag 22 januari 2014

Vad är jag bra på

Senast  den 28 februari ska samtliga barns förmågor (en sak som de är speciellt bra på)synliggöras genom att en dokumentationsvägg skapas. Detta kan grunda sig på att barnen får lära känna sig själv samt även sina kamrater genom att vi får syn på våra likheter och olikheter. Våra förhoppningar är att det ska leda till en öppenhet, tolerans och samarbetsförmåga.

"Vad har vi gemensamt? Vad skiljer oss åt? I respekten för andra människor ligger ett mått av tolerans för olikheter. Att lära känna sig själv och andra och vilka grundläggande behov och känslor människan har och hur vi påverkas då dessa behov inte blir tillfredsställda eller t o m kränks är en nödvändig process i alla grupper."Klassen som Gud glömde - Hur man förebygger och åtgärdar oro och konflikter och får ett bra klassrumsklimat, Gudrun Ekstrand och Balli Lelinge

Alla barn fick i uppgift att komma på två saker som de känner att de är bra på. De satt två och två och berättade för varandra för att sedan presentera den andre för övriga i gruppen. Ett möte där man kunde synliggöra varandras kompetenser. Efter denna presentation fick barnen välja ut en av dessa två saker att rita och skriva om.

Två stycken av barnen sitter och språkar om vad de är bra på.


Och här blir det presentation av varandra.

Adam är bra på att spela fotboll


Amanda är bra på att spela teater.


Linnea är bra på att skriva och rita.




Statyarbete

Vi pedagoger nöjde oss inte med att barnen endast skulle berätta och rita om vad de är bra på. Följande uppgift kan förstärka barnens uppfattning om vad deras klasskompisar är bra på. Med tanke på vårt skolprojekt "Design för delaktigt lärande" så måste vi ha de tre punkterna DELAKTIGHET, MATEMATIK och ESTETIK i åtanke.
Estetik betyder ungefär "... läran om förnimmandet, i synnerhet förnimmandet av det sköna, läran om det sinnliga, konstens filosofi."  Wikipedia - den fria encyklopedin
Statyer är en viss slags konst så därför beslöt vi att barnen skulle göra konstverk av sig själv i form av statyer. Uppgiften löd att de skulle göra varsin staty utifrån sin sköna teckning om vad de var bra på. Dessutom skulle var och en komma på en replik att säga om jag som ledare tryckte på den osynliga knappen på näsan.

 
Så här kan det ut när man bakar.
- Socker och mjöl!



Liam visar hur det går till när man är bra på att
åka skidor.
- Åh, vad härlig luften är!
 

En intressant sak hände efter att barnen var färdiga med denna uppgift och deras statyer gick som bildspel på projektorduken. Plötsligt hade några barn gjort notis om detta bildspel. Helt spontant började de att härma statyerna. Detta spred sig och plötsligt stod en hel barngrupp och skrattade hjärtligt samtidigt som de efterliknade det som skedde på smartboarden. 

Vilken känsla får du i kroppen när du får göra det som du är bra på?

Vi ställde denna fråga till barnen för att de sedan skulle sitta två och två och berätta för varandra om sina känslor när de får göra det som de anser sig vara bra på. Slutligen skulle de också denna gång få berätta för gruppen om den andre som de pratat med. När detta var färdigt och barnen fått ta del av varandras känslor så fick de gå och titta sig i spegeln för att se hur känslan kunde uttrycka sig i ett ansiktsuttryck. Därefter blev det fotografering på iPad till barnens stora glädje när de fick se sitt ansikte på stor bild på smartboarden. I en grupp fick barnen låna en vanlig digitalkamera för att dokumentera hur man ser ut när man gör saker som man är bra på. Sedan frågade man sin kompis om han/hon var nöjd med bilden. I vissa fall valde man att ta om bilden.

Loke känner sig glad när han spelar musik.




Jag är bra på att springa och när jag springer känner jag mig
glad och koncentrerad.

Jag är bra på att simma. Glad blir jag. Då känner jag mig
koncentrerad och stressad.

Jag är glad när jag hoppar hopprep och då ser jag ut så här.
 För att barnen ska kunna avläsa andra människors förändrade ansiktsuttryck så är det av sin vikt att de får fundera över hur deras mun ser ut och vad de använder den till. Barnen fick först fundera innan vi började med att samtala om vad man använder munnen till. Därefter ritade och skrev de ner sina tankar.
Hur ser din mun ut när ni gör saker som ni är bra på att göra? Barnen tittade sig i spegeln och fick syn på olika uttryck med munnar och hur ansiktet är föränderligt med hjälp av munnen.
 

Här undersöks munnen uttryck flitigt.
 Genom dialogen vid borden hjälps barnen åt att minnas vikten av att banka ut luftbubblorna i leran samt att använda slickers vid sammanfogande av olika delar och detaljer.

Här rullas lera för att sen formas till en mun.

Här formas detaljer som tänder.
 

 Det blir en liten show

Men en gnutta inspiration från barnprogrammet "Det lilla bokstavslandet" samt en oerhörd glädje och engagemang att jobba med statyerna och dess rörelsemönster så blev det naturligt att göra en liten show. Barnen fick först och främst dela in sig i olika grupper utifrån likheter de hade med tanke på vad de är bra på. Grupperna blev följande: En liten grupp med en dansare och en som gillar att spela teater, en grupp med två skidåkare, en grupp med ryttare, en grupp med barn som är bra på fotboll, en grupp med barn som har det gemensamma att röra sin kropp, en grupp som använder sig av sina händer när de utför vad de är bra på t ex. rita, pyssla eller bygga med lego och till sist en grupp som är bra på att simma. Efter detta började barnen öva in olika rörelsemönster och små repliker att säga. Detta övades under några tillfällen och slutligen fick varje grupp välja en låt tillsammans. Sen var det dags för premiär och barnen som såg showen tyckte att det var den bästa showen som de någonsin sett. Härligt att se barn växa från att nästan ha gråt i halsen för att de skulle visa upp en staty till det att de genomför en show med rörelser och att få prata inför publik högt och tydligt. Här växer självförtroendet.

Två glada tjejer har valt varandra eftersom båda är bra på att rida.
 
 

Mirabelle och Rebeckas idéer till ordningen på showen.
 
 

Simgruppen övar på sitt inslag i showen.



Här utbildar Amanda (till höger) de andra barnen i tekniken
med gipsväv. Tydlig och lugnt förklarar hon hur man doppar
väven i varmt vatten innan man stryker på den på mjölkkartongen.
 

Julia och Jonathan spånar på vad de ska säga när de ska presentera
samt gör en affisch för att marknadsföra teatergruppen. De får en
touch av entreprenöriellt lärande eftersom hela showen bygger på
barnens idéer.
 

 

Vad har jag lärt mig under tiden som vi jobbar med vad vi är bra på?

Som avslutning på detta lilla deltema fick barnen uppgiften att reflektera kring sitt lärande. Först en fråga som lydde "Vad har du lärt dig?" och därefter "Hur jag lärde mig det?"

Skriva, spela teater, bra kompis och vikten av att vara snäll.

Här har vi någon som lärt sig skriva mycket och att vara modig.

Ingen ska få känna sig utanför.

Prata högt när man spelar teater är bra. Kanske också i andra
sammanhang.

Skriva!
 

Ett av barnen lärde sig vara modig genom att göra en staty inför
andra. Det är också bra att skriva på datorn.


Här är det någon som lärt sig lite taktkänsla genom att få träna
på sitt nummer till showen.


Att få hjälp av varandra är bra när man ska lära sig skriva.


Det är också bra att få titta på alfabetet när man ska lära
sig att skriva.

måndag 20 januari 2014

Barnen bloggar

Tanken med denna sida är att barnen ska kunna sitta och blogga antingen själv eller tillsammans med någon annan.  En flicka tyckte faktiskt att det var så roligt så hon gick hem och startade en egen blogg som hon stolt kom och visade för oss dagen efter.
 
 HÄR I FÖRSKOLEKLASEN FIK VI ETT BREV OM ATT BERY WILJAMS TYKTE ATT
 VI VAR SMARTA VI BARN I FÖRSKOLEKLASEN
DET STOD I BREVET ATT DET FANS ETT USPMINNE SOM DET VAR EN FILM
FILMEN VAR 12 MINNUTER VI KOLADE PÅ FILMEN DIREKT
NÄR VI HADE LÄST KLART BREVET
BÄRY WILLJAMS VAR RYMD INSTINJÖR 
(MIRABELLE, 6 ÅR)
 
 
 VI TITR PÅVÅRATEKNIAR
(MIKI, 6 ÅR)
 
 
 här jör jag en brinande skkog som va från filmen
och rymd varelsona hete lex och kaj och fez
(Flicka, 6 år)
 
gtevi  jör paneten 22 såm sprenge med raketer dåm va i båtar. (Fanny 6 år)
VI SKRIVÅR 1 INBIUDAN TIL DÅM TITANA TIJATER SÅM HANLAR ÅM VI
ÄR  BRAPÅ (JONATHAN 6 ÅR)

 
jagärgladpåbildenvisatebildenpå1doka1gladsidaokensur
(Amanda N 7 år)
 
VIJORDATSATYÅRA (Izabelle 6 år)


 



 

onsdag 15 januari 2014

Klara, färdiga, gå... projektet startar

 
 
Hello all children in the kindergarten at the Roslattschool!
We at the European space agency (ESA) have noticed that you children are very clever and curious.
For a couple of months ago we got a message from outer space. The message was a movie which was 12 minutes
long. We have sent this E-mail to Fredrik because we know that he send mail to your parents every week.
Please watch the movie which tells us that there is life in space. I think we need your help to analyze it.
And the reason that we need your help is that you are as I said so wise. Is there something special that you seem important in the movie?

With kind regards, Berry Williams!
 
Detta brev fick barnen uppläst för sig samma morgon som vi skulle börja projektet och precis innan de skulle få se filmen. Det kändes som det var en bra start och att barnen verkade nyfikna och det märktes att filmen engagerade dem. Barnen sattes snabbt i arbete efteråt för att rita och skriva något speciellt från filmen.
 
 

 
 
 
 
Efter att barnen ritat och skrivit om något speciellt från filmen och alla blivit färdiga med den uppgiften så skulle de delge varandra. Vi samlades i mindre grupper för att ta del av varandras tankar.
Här kommer ett litet axplock av barnens funderingar i den första uppgiften. Dessa funderingar kan vi sedan försöka koppla till värdegrundsarbetet.
 
- ...Jag tänkte, oj nu har han inget hem... Kai och Lex blev lite arga på honom. De sa "Vem är du?" med en arg blick. (Loke)
 
- ... på planet 22 fanns bara en. (Isabella)
 
- ... Inget bra slut... Jag hade velat att det skulle sluta med att de hjälptes åt att släcka elden med hink och vatten... Alla tre skulle bli vänner... Solen sken och de är arga. De blev vänner.
 
- ... Lex och Kai är vänner. (Freja)
 
- ... Det var bra att Fez träffade de andra två för annars skulle han vara helt ensam. (Sara)
 
- ... Jag ritade att den som kom står i mitten för att han ska känna sig trygg. (Emilia)
 
- ... När han hade kraschat var han nervös. Han visste inte om det fanns andra. Hur skulle de vara mot honom... Jag hade sprungit därifrån. (Adam)
 
- ... Det var inte hans raket. Då skulle han inte ta den. De som ägde den vet ju inte var den är. Han skulle frågat. (Viktor)
 
- ... Han är glad.
 
- Undrar hur det ska gå för honom. Jag tror att de kan prata med varandra. (Jonathan)
 
- ... Han är rädd. (Liam)
 
- ... De två är kompisar. Han med ett öga är ledsen för hans planet har sprängts... Där var alla glada... fiender... De flydde från planeten.
 
- Han med ett öga känner sig ensam.
 
- ... Han trängde sig emellan. Han är uppspelt och vill gärna vara med. (Emilia)
 
- ... En rymdvarelse åkte till planet X för det krigades. (Molly)
 
- De med två ögon är rädda för han med ett öga. Han med ett öga är också rädd. Prata med varandra! Pratar de samma språk?
 
- ... Han är glad att han överlevde.
 
- Fienderna försökte förstöra planeten... De som bodde på planeten fick flytta hemifrån. (Linnea)
 
- De två var vänner.
 
 



fredag 10 januari 2014

Det var en gång...

I höstas började vi pedagoger med arbetet att planera en film som skulle bli inledningen till hela projektet. Tre dockor med ett rymdvarelse-liknande utseende spelar huvudrollen i denna film på 12 minuter, som på något sätt förhoppningsvis speglar barnens erfarenhetsvärldar och i viss mån populärkulturen. Lite kortfattat om filmen...

Filmen inleds med att vi befinner oss på en fridfull planet där Kai och Lex bor. Planeten heter kort sagt X och de varelser som bor där är färgglada, har två ögon och trivs i allmänhet. På planeten finns vackra hav och skogar och livet har sin stilla gång. På en annan planet råder kaos och den hotas av en yttre fiende från rymden. Denna planet kallas nr. 22 och de som bor där måste fly för sina liv. En blå liten varelse med ett öga, ja för det är så dom ser ut på den planeten, lyckas bemästra en rymdraket och bege sig ut i världsalltet rymden. Oturligt nog sprängs planet 22 och den flyende varelsen kraschlandar på planet X. Som tur är går det bra och han överlever. Men nu inleds en ny fas på planet X. Hur ska de tvåögda varelserna ta emot den blå enögda varelsen från planet 22? Gör dom det med öppna armar eller ger de honom kalla handen?
 




Kai, Lex och Fez