torsdag 20 mars 2014


Två pojkar får i uppdrag att fundera över hur det ser ut i rymden.


"Jag tror det är svart och gula stjärnor."
" Jag tror att det är helt svart också tror jag att Tellus ser ut som stjärnorna."
"Vad skulle ni behöva för att göra om familjerummet till rymden?"
Pojkarna berättar att de behöver svart, vit och lite gul färg och ett jättestort papper.

 

"Hur vet ni hur lång bit ni behöver så den passar i taket?"
Pojkarna beger sig in i familjerummet och börjar mäta
Pojkarna upptäcker då att taket är högt.
"Vi kan ta en stege!"
"Tror du att du eller jag når upp, så högt om jag eller du klättrar upp på en stege?"
Hugo menar då att stegen måste vara väldigt hög och det är ju farligt.
Men om vi mäter golvet, menar Hugo.
Pojkarna beslutar att flytta rymden så att det blir en rymdvägg. När mätningen är
avklarad så är det dags för att måla.
Därefter vill pojkarna ha svart färg. Adam kommer in i rummet och frågar om han får hjälpa
till med målningen. De båda pojkarna hjälps åt med att berätta om rummets omvandling som
ska påbörjas och Adam försätts i arbete.


 
 

”Vilka planeter tror du finns?”

Barnen ges då möjlighet till att få fundera över vilka planeter som egentligen finns i rymden eller blanda sin fantasi med sin verklighet.
”Om du skulle göra en planet, vilken skulle du vilja göra då?”
Barnen får i uppdrag att göra en ritning på deras planet som de skulle vilja skapa med hjälp av tidningspapper och tapetklister samt en uppblåst ballong. När de är färdiga med sin ritning får de börja tillverka sin planet men först måste tapetklister blandas ihop.

En av pojkarna får i uppdrag att blanda ihop tapetklistret.



 
När tapetklistret är färdigblandat så är det Adam som berättar om tekniken dvs. att arbeta med tidningspapper och tapetklister.
 
 


Undertiden som barnens palneter torkar, så får barnen tänka ut vilka egenskaper deras planet har och därefter får de skriva ner sina tankar och idéer om planeten på datorn med hjälp av cd-ord.


 Barnen får sedan  måla samt dekorera sina planeter efter sina tankar och idéer.



 

Nyckelstragegi: hur synliggör vi barnens eget lärande?

Tre flickor har fri lek. De plockar med sig papper, tusch pennor och går in i biblioteket och stänger dörren. De är där inne en lång stund och kommer sedan och visar sina teckningar för mig.

Vi tittar tillsammans på teckningarna då Linnea säger: Vi hade fri lek varför ritar vi då planeter?
För att det är kul sa Johanna.

Vi hittade på fantasiplaneter, vår planet 22 är en sån sa Rebecca.
Det var intressant att höra hur de reflekterade över sitt lärande och hur de kan utmanas vidare.
 

tisdag 18 mars 2014

Arbetet med planet 22 fortsätter

Det var en gång en planet  som hete 22 och det var morgon det var solit och det var fint vädår  fez och hans familj var ute på promenad nåra solade och badade någån  gik till en skosk och köpte glass fez hörde ett ljud från en bosske men det va bara en hund några åkte båt och flotte och några badade i sin pol några åkte och några gik till strnden  någån jik en promenad i skogen någån  åkte polka på bärjet det är bra och det är longt och stila man ville bo där på planet 22

Det   va freda månad mars de va mårån klåkan8 fez hördenågåtjud judetkåm från skogen judet lät hökt det jorde onti örånen på ala såm hörde det

Fez spang dit där judet kåm från han sprang till skogen det börja brina för att bomben sprengdes fez sog ett rymdskep det sköt mot fez fez aktasaj han blev red han sprang hem till sit hus men dom hade redan skutit på taket dom hade ochso skutit masor av hans venors hus husen hade got i sönder det börja brina på husen hela staden var föstörd fez och hans kompisar skrek för att deta var ett teken på att det började bli krig dom hörde bombor såm sprengdes det var farlikt för elden konde spridasaj så att dåm fik de posaj

Några rymdvarelser håpa nerihavet förathydasaj mot lason fron laser kanonen po dåm ondas rymdskep lasernsn smelter när den kåmmer ner ivatnet monga fik fly från sina hem detvar farligt att gådär fienderna slepte enbåmb nerivatnet den sprengdes okh några dog fez doginte men hans familj dog deva mamma pappa och lilebror fez blev lesen fez skule gå och leta op någån att vara med han hitade ingen

Han började gråta för att det bara var han kvar han tenker att han måste fly för att det är krig och briner jete myket han måste letta efter ett rymdskep han springer och lettar han springer för att inte bli trefad av laserstrålar från de ondas rymdskep han ser rök vid hus afärer båmber sprengas och eld och döda rymdvarlser till slut hitta han rymdskepet och flög opp i rymden .


Jag tycker att detta är helt fantastiskt att en grupp sexåringar kan ha hjälpts åt att komma på den här målande beskrivningen av hur det gick till den dagen som planet 22 anfölls av fiender. Hur gick då skapandet till av denna text? Barnen fick ligga på mattor framför en smartboard där texten allteftersom matades fram av två stycken elever som skrev på en dator med hjälp av de andra som framförde vad som skulle skrivas. De hjälpte varandra hela tiden. Alla kunde se när texten kom fram. När de var färdiga med texten var de väldigt stolta över den. För att skapa ytterligare en dimension på textarbetet har barnen nu också fått göra en filmtrailer till historien. 

Barnen gör en filmtrailer

När arbetet med texten var färdigt skapade barnen en filmtrailer i programmet Windows Movie Maker. Åter igen jobbade vi med att två satt vid datorn och resten av gruppen på golvet på mjuka mattor. Ibland delade vi gruppen i två och då kunde den ena gruppen gå in i vårt rymdrum för att leka berättelsen med rymdvarelserna i den 3 dimensionella världen som de byggt.
Hela texten skrevs ner en gång till men denna gången blev det inte hela texten på en gång utan istället fick barnen skriva ner en eller två meningar i taget så att de sedan skulle kunna lägga in en bild mellan meningarna. I slutändan valde barnen musik som skulle ligga i bakgrunden i trailern. Barnen fick också en liten hemläxa att lära sig säga några meningar till vår trailer. Sedan spelade vi in barnens röster och lade till trailern.














torsdag 13 mars 2014

Grodan och främlingen av Max Velthuijs.


Vi har läst boken Grodan och främlingen flera gånger för barnen. Boken handlar om hur grodan och hans vänner bemöter råttan när han kommer som ny i deras skog. Barnen har lätt att identifiera sig med råttans känslor och de andra djurens bemötande. Vi har haft många givande diskussioner. I mentorsgrupperna har barnen arbetat med att skriva/rita ny händelse kring bilderna utifrån temat vänskap. När boken tog slut fortsatte de med de olika karaktärerna, vad hände sen....
Vi har arbetat med Photostory där barnen skriver text och spelar in sin berättelse. Det blir en sammanhängande stillbilds film.

Barnen har jobbat i par hjälps åt att ljuda och skriva text.

 
 
Några barn ritade sin berättelse.

 
 
Barnen ritade en ny framsida till boken. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 


 

tisdag 11 mars 2014

Rymdskeppskonstruktion

  1. Hur ser Fez rymdfarkost ut?
  2. Kan ni göra en ritning på Fez rymdfarkost?
  3. Kan ni bygga Fez rymdfarkost med materialet topz och limpistol?

Barnen blev indelade i grupper vilka bestod av en konstruktör, en tecknare, en tänkare och en som var bra på att samtala eftersom vi tänkte att det var en samarbetsuppgift. Först fick gruppen samtala om hur de tänkte kring hur rymdfarkosten skulle se ut. Därefter började de att göra en ritning tillsammans. Sedan började barnen konstruera efter deras ritning. Några grupper valde att bygga på själva ritningen och en grupp valde att bygga tredimensionellt. När barnen kände sig nöjda med sin konstruktion av rymdfarkosten så fick dom presentera hur de hade byggt och hur de hade tänkt för varandra.