torsdag 24 april 2014

Att ge formativ återkoppling till barnen.

Böckerna om Astrid är nu färdiga. Barnen har läst böckerna för varandra, de diskuterar och reflekterar tillsammans i par.
De ska välja ut en bild som de är speciellt nöjda med.
De skriver varför de valt just den bilden och vad har du lärt dig. Vi sätter upp detta som en gemensam dokumentation. De berättar nu en i taget om sin bild och något de lärt sig. Vi andra som lyssnar ger återkoppling genom att ställa frågor och ge positiv respons. De diskuterar fakta om just den planeten som presenteras och lärandet vidareutvecklas.




Jag valde denna bilden av Astrid för den är finast av alla de bilder av Astrid jag ritat. Jag har lärt mig att tunga saker blir lätta på månen. Ja jag vet att man kan hoppa jättelänge utan att bli trött sa kompisen. Astrids rosett är jättefin sa någon annan.

Jag valde denna för jag brukar se månen lysa på natten. Jag har lärt mig att det är grått och stenigt där. Det finns många hålor på månen. Jag har lärt mig att skissa och att det är lätt att gå på månen.
Ja tänk om de som gick på månen trillade ner i hålorna sa en kompis. Nej de körde ju med månbilen sa en annan. Vi har skissat och övat oss att rita Astrid många gånger var alla överens om.

tisdag 8 april 2014

Hur ser en rymdfarkost ut?


Hur ser en rymdfarkost ut?

Urval: Barn vilka hade ritat ner funderingar kring en rymdfarkost fick bilda en grupp vilka skulle få i uppdrag att bygga en rymdfarkost.

Vid första tillfället fick barnen börja tänka kring hur en rymdfarkos ser ut. Barnen fick i uppdrag att först tänka själv för att sedan tänka tillsammans. Tankarna som de sedan fick tillsammans skulle sedan dokumenteras och resultera i en gemensam ritning. Ritningen skulle sedan bli underlag för själva bygg konstruktionen. Bygget skulle genomföras med materialet pappkartong, lim och tejp (transperant tejp samt silvertejp).

Barnen började först undersöka materialet med sina händer och därefter började de förflytta materialet. Barnen började diskutera med varandra och det bildades minigrupper om olika idéer som de kunde behöva på sin rymdfarkost. Sedan börjar barnen undersöka om alla får plats i kartongen dvs. barnen undersöker arean med hjälp av sina egna kroppar.

 
Några barn började skissa på hur de kunde tänka sig att deras gemensamma rymdfarkost skulle kunna se ut. Problematiken blev när pedagogen höll fast vid att de skulle göra ett gemensamt bygge och det skulle endast vara en gemensam ritning. Slutligen föreslår Ida att hon kan hämta en ritning på en rymdraket, vilken hon har varit med och skapat vid ett tidigare tillfälle. Ritningen kopieras och barnen kan sedan genomföra ev. ändringar så som knappar, spak och stolar på ritningen så att alla känner sig nöjda med rymdfarkostritningen.

 
Sedan påbörjas ett gemensamt och magnifikt byggprojekt.








 

 
 

 
När rymdfarkosten är färdigbyggd dvs. skalet, så föreslår pedagogen för barnen att de skulle kunna tapetsera rymdfarkosten, vilket de gärna vill.
Barnen får titta på en film på hur man tapetserar från youtube. Därefter så påbörjar några barn tapetseringen av rymdfarkosten, medans några andra barn påbörjar arbetet med taggarna, vilka ska tillverkas i pappkartong.

 
 
 
 





Blandning med måttenheten deciliter blir användbar när barnen ska mäta upp vatten och tapetflingor för att tillverka tapetklistret. Barnen upptäcker att de olika tapeterna inte räcker, men de väljer snabbt ut någon ny.
 
 
 
 
 
 
 
Barns reflektioner
 
 
 
 

Oscar och hans kamrats tankar:
Vi började at rita med blyårst sen klipte vi osh målade





 




Reflektioner om hur vi får ut rymdfarkosten från ateljén till rymdrummet.
 
Tankar :
För få rymd raketen  in   i  rymd rom et  fik vi   ta ut där ute in i rymd rom et

Tangkar.
Ja mete raketen med snöre sen mete ja dören dören vamindre en raketen vifik presa ut raketen ut ur ateljen

 

Vi gör om stolar till rymdfarkosten!

 
Vid ett tillfälle när vi tillsammans reflekterar samt titta på bilder och filmsnuttar på vad och hur vi har arbetat med vår rymdfarkost, så menar några barn att de röda stolarna, vilka är placerade i rymdfarkosten inte passar in. Barnen uttrycker att stolarna skulle behöva någon annan färg. Pedagogen föreslår då att barnen kan göra om de två stolarna som står som stödbord inne i ateljén. Ett nytt gediget arbete påbörjas.


 
 

När vi byggde planet X

När vi byggde planet X


Vi byggde planet X i en jättestor kartong.

 
I botten lade vi frigolitskivor. Vi gröpte ur, så att det blev floder och sjöar.


Isbergen sågade vi och filade. Vi smulade frigolit som blev snö.
Det fanns frigolit runtomkring oss dvs. överallt!

 
Till vattenfallet gick vi ut och plockade stenar.

Vi målade havet i olika blåa nyanser. Smulad frigolit blev skum på havets vågor.

 
Till gräs och jord använde vi filttyg.

 
Till regnskog plockade vi pinnar som vi sågade  till rätt höjd. Vi använde silkespapper till trädkronor och buskar.

 
Vi sökte efter vackra bilder på internet, vilka skulle bli bakgrunder till de olika miljöerna.

Sedan gjorde vi broar av bark.
 

Gladpack och silkespapper blev vattenfall och öar samt floder.

 

Filmen om planet X

 

Filmen om planet X är färdig. Vi gjorde den i Photostory. Barnen är väldigt nöjda med resultatet. Vi satte oss ner och reflekterade kring vårt arbete med att göra filmen.
 
Vad hände?
Vi fotograferade de olika miljöerna på planet X.
Regnskogen
Vattenfallet
Isbergen
Byn
Havet och stranden
Den vanliga skogen
 
Barnen fick i par komma med förslag på vad de skulle tala in om de olika fotograferade miljöerna. Frågor som de hade som stöd var:
Vad ser man?
Vad hör man?
Vad känner man?
Vad kan man göra här?
 
Sedan talade varje par in texten som de hade kommit överens om till bilderna från de olika miljöerna. De valde även ljudeffekter eller musik till sin del av filmen.
 
Gruppen gjorde även djur som tillhörde de olika miljöerna. Djuren finns på planet X och kan ha andra egenskaper än djuren på planeten Tellus. Vi gjorde även ”hållare” av lera så att barnen kan leka med djuren i våra rymdmiljöer. Vi fotograferade djuren i sina speciella miljöer. Barnen talade in och berättade vad det var för djur och vilken eller vilka unika egenskaper just deras djur hade.
 
Vad kände jag?
Det var roligt, men jag var lite osäker att jag skulle säga fel. Men det var okej det gick ju att göra om.
Våra röster lät annorlunda än i verkligheten. Det var pirrigt att höra min egen röst.
Jag kände mig glad för att jag vågade.
Det var roligt att välja musik tillsammans med en kompis
Ljudet i bakgrunden gjorde så att min röst inte hördes så bra.
Det var roligt att göra djuren, men det var lite pirrigt, tänk om det inte blir som jag tänkt.
Det var bra med en bild att titta på.
Det var spännande, roligt, pirrigt att göra filmen.
Det var skönt att filmen blev klar.
 
Vad lärde jag mig?
Jag lärde mig att bygga och skapa.
Jag fick träna mig på att skriva.
Jag fick träna mig på att rita.
Att vara vänner och göra saker tillsammans.
Lyssna på andra och sammarbeta.
Jag har fått prova på nya saker.
Jag har lärt mig nya saker.
 
Se vår fina film om planet X

 

måndag 7 april 2014

Spyflugan Astrid.


Vi har haft besök av Maria Jönsson genom projektet Skapande skola. Maria är författare och illustratör till böckerna om spyflugan Astrid. Hon visade hur hon ritade och skapade berättelsen om Astrids äventyr.

Barnen fick tillverka egna flugor och ritade om vad Astrid såg på sin färd mellan Roslättsskolan och Legoland.

Vi måste köra på flera broar för att komma till Legoland. Vi passerar vulkaner, drakar, noshörningar och många andra spännande saker.
                                           
Maria berättade en historia om Astrid utifrån barnens teckningar.


Spyflugan Astrid i rymden.

En grupp barn har utifrån sitt intresse om rymden ritat/skrivit böcker. De fick frågeställningen:
Vad ser Astrid i rymden?
Barnens lärande blir synligt då berättelsen växer fram. Det är både fantasi och fakta.
De har sett filmer om olika planeter. De har studerat jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra. Vi har dag! Men det är natt i Australien.
Barnen arbetar självständigt och samtalar medan äventyret växer fram. De har läst böckerna för varandra och just nu gör vi en digital gemensam berättelse utifrån en bild i varje bok.



Solen är en gasstjärna som brinner.

 
Mars är den röda planeten. Där finns röd sand.